Enjoy cooking
Browse through over
650,000 tasty recipes.
Home » » RASPUCANI KEKSIĆI

RASPUCANI KEKSIĆI

Written By Zanimljivosti on subota, 2. siječnja 2016. | 14:33





Još jedan recept za ljubitelje keksića i čokolade!
SASTOJCI
Keksići:
210 g oštrog brašna
1/2 žličice praška za pecivo
1/4 žličice soli
55 g maslaca


 

225 g čokolade za kuhanje
100 g šećera
2 jaja
2 žličice ekstrakta vanilije ili 1 vanilin šećer

Posipanje:
100 g šećera u prahu


 

PRIPREMA
1. Čokoladu istrgajte na komadiće, dodajte maslac i otopite je na pari.
2. U drugoj posudi izmiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
3. U treću posudu (najbolje metalnu) stavite šećer i jaja i dobro ih izmiksajte. Smjesa mora biti čvrsta i gusta. Na kraju miješanja dodajte ekstrat vanilije i još kratko miksajte.
4. U smjesu od jaja i šećera umiješajte otopljenu čokoladu, a zatim i smjesu s brašnom. Umiješajte sve sastojke u glatku masu, pokrijte posudu plastičnom folijom i odložite u hladnjak. Smjesa se treba hladiti 3 do 4 sata kako bi kasnije mogli lakše praviti kuglice.
5. Na lim za pečenje stavite papir za pečenje.
6. Šećer u prahu stavite u plitki tanjur.
7. Na ruke nakapajte nekoliko kapljica ulja kako bi ih lagano namastili. Tako ćete lakše oblikovali kuglice. Iz ohlađene smjese žlicom vadite malo po malo smjese, pravite kuglice od oko 2 do 3 cm u promjeru i uvaljajte svaku u šećer. Kuglica mora biti potpuno pokrivena šećerom. Višak šećera otresite s kuglice i položite ju u lim za pečenje. Kuglice redajte tako da između njih ostavite 4-5 cm razmaka.
8. Ukoliko primijetite kako je smjesa premekana i kako Vam je teško praviti kuglice, vratite smjesu na još neko vrijeme u hladnjak. Ako Vam je tako praktičnije, smjesa u hladnjaku može odstajati i preko noći.
9. Pećnicu ranije ugrijte na 170-180°C i pecite keksiće 10-ak minuta ili dok ne vidite kako se korica keksića lagano stvrdnula. Keksići ne smiju biti prepečeni jer tako gube svoju sočnost.

Posluživanje
Keksiće poslužite tople ili hladne uz čašu mlijeka, omiljeni čaj i slično. Keksići su najbolji i najsočniji na dan kada ih pripremite, ali mogu odstajati i do dva dana.
Od ove smjese ispadne između 30 i 40 keksića.

Izvor: coolinarika.com
SHARE

About Zanimljivosti

0 komentari :

Objavi komentar