Home
»
»
SARMA
SARMA
Written By Zanimljivosti on srijeda, 16. prosinca 2015. | 01:39
Sarma, što još napisati o tom jelu, ovaj recept je inačica mog recepta za ćufte, dakle što dinstati, i koja je osnovna razlika, umak si može svatko prilagoditi svom ukusu ….
Sastojci
Sarma
1 velika glavica kupusa (1,5 -2 kg)
1 kg miješanog mljevenog mesa
2-3 žlice sjeckane slanine i/ili pršuta
150 gr riže
2 glavice luka
1 jaje
list peršina
25 gr soli
1 žličica vegete
1 žličica papra ili više po ukusu
suho meso slanina, kožice suhe, rebra i sl.
svježe meso krmenadl, vratina
ili mesnate kosti od vratine i sl.
lovor, papar u zrnu
Umak
0,5 l pasirane rajčice
2-3 žlice brašna
3-4 žlice ulja ili masti
1-2 češnja češnjaka
šećer
bosiljak, majčina dušica
crvena paprika
vegeta pikant ili malo čilija
Priprema
Sarma
1.
Prodinstajte sitno sjeckani luk i slaninu
2.
dodajte ispranu rižu i kratko dinstajte, da se zacakli ...
Dodatno dodano :
Koristite tzv "paraboiled" - pretkuhanu, blanširanu rižu oblika po vlastitom ukusu, tada zasigurno nećete dobti kamenčiće u kupusu, biti će rahla sarma, i nju nije potrebno ispirati.......
3.
dodajte mljeveno meso, promješajte i čim promjeni boju maknite s vatre neka se rashladi
4.
pomješajete meso, luk, špek, rižu, jaje, kosani list peršina, začine, pustite da malo odstoji, pa ponovo promješajte
5.
Odvojite listove kupusa i odrežite zadebljanja, po potrebi isperite pod hladnom vodom
6.
Uvijajte sarme veličine po ukusu, kod mene su prve velike pa sve manje, ali to ne smeta …
7.
Obreske od listova, i ostatak glavice kupusa sitno nasjeckate i dio stavite na dno lonca, ostalo između sarmi
8.
sarme slažite u krug i između suho meso i sl…
9.
gore stavite (po ukusu) svježe meso i/ili mesnate kosti
10.
dodajte lovorov list i papar u zrnu
11.
prelijte umakom (ili samo vodom )
12.
kuhajte cca 2 h, dolijte vode po potrebi
Umak
1.
na masnoći kratko popržite brašno, protisnuti češnjak
2.
dodajte malo crvene paprike
3.
podlijte rajčicom, dodajte začine (po ukusu)
4.
dolijte vode cca 1, 5 l, miješajući
5.
kada provri prelijte preko sarme
Posluživanje
Meni je sarma bolja s ovakvim umakom, mada neki vole samo bistru juhu …
Odlučio sam se dinstati sva 3 glavna sastojka, ali meso vrlo kratko, sarma je rahla i vrlo ukusna ….
http://www.coolinarika.com/
0 komentari :
Objavi komentar