Enjoy cooking
Browse through over
650,000 tasty recipes.
Home » » KOCKE SA BANANAMA I ČOKOLADOM

KOCKE SA BANANAMA I ČOKOLADOM

Written By Zanimljivosti on ponedjeljak, 21. prosinca 2015. | 14:48





SASTOJCI
Biskvit:
• 1 veća banana
• 150 ml jogurta (3.2% m.m.)
• 80 g oštrog brašna
• 2 pune kaš. gorkog kakaoa
• 1 čajna kašičica praška za pecivo
• 4 kom bjelanaca + malo soli
• 120 g šećera


 

Fil:
• 4 kom žumanca
• 2 kom (80 g) pudinga slatko vrhnje ili vanilija
• 40 g gustina
• 120 g šećera
• 8 dl punomasnog mlijeka
• 1 srednja banana + malo limunovog soka
• 2 dl slatkog vrhnja
• 5 g mljevenog želatina (po potrebi, ja sam koristila)


 

Ganache:
• 2 dl slatkog vrhnja (mliječno)
• 100 g mliječne čokolade
• 70 g kvalitetne crne čokolade

PRIPREMA
Fil:
Od mlijeka odvojiti 1 dl, ostalo staviti na vatru da se zagrije. U posudi pomješati izdvojeno mlijeko sa pudingom, gustinom, žumancima i šećerom tako da nema grudvica. Kad se mlijeko zagrijalo kuhati gustu kremu, dobro promješati da nema grdudvica. Skinuti sa vatre, površinu kreme prekriti prozirnom folijom i ostaviti na hlađenje.

Biskvit:
Dok se fil hladi, pravimo biskvit: Izgnječiti bananu i dodati joj jogurt sobne temperature, promješati. Prosijati brašno kakao i prašak za pecivo, te pomješati sa bananom i jogurtom da se dobije jednolična smjesa.
Bjelanca mutiti sa malo soli i postepeno dodavati šećer, umutiti u čvrst sjajan snijeg. Lagano, ručno  pomješati (samo prevrtati) sa prvom smjesom, izliti u pleh (dim. 40x20 cm ili neki slične površine) koji smo premazali sa maslacom i posuli sa malo brašna. Peći na 170 st. oko 15 - 20 min. zavisno od rerne. Dobićete fin mekan i sočan biskvit, koji ostavimo da se ohladi. Biskvit nema potrebe natapati sa mlijekom ili nekom tečnošću pošto je i više nego sočan.

Nastavak fila:
Bananu (koja nije prezrela!) isjeckati i preliti sa malo limunovog soka da ne tamni. U ohlađen fil dodati ovako isjeckanu bananu i dobro izmiksati. Posebno umutiti 2 dl slatkog vrhnja i pomješati sa filom. Ako smatrate da je krema dovoljno čvrsta onda vam ne treba želatin, kod mene to nije bio slučaj pa sam dodala i želatin: 10 gr želatina u prahu preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti 5-10 min da nabubri, a zatim otopiti na laganoj vatri. U otopljen želatin prvo dodati 2 kašike kreme i promješati a zatim dobro umiksati u ostatak kreme i to je to.
Biskvit premazati kremom i poravnati.

Ganache:
Čokoladu izlomiti na komadiće i preliti slatkim vrhnjem, staviti na umjerenu vatru da se vrhnje zagrije i čokolada otopi, mješati sve vrijeme. Smjesu preliti preko fila i sve ostaviti na hlađenje u frižider nekoliko sati (3-4 h).Na mojim slikama je ovaj čokoladni sloj jako tanak, inače bi trebao biti deblji ali kod mene je bilo malo slobodnog prostora sa ove strane pleha pa je tamo završio :) a ovo mi je poslednji komad.

Izvor: coolinarika.com
SHARE

About Zanimljivosti

0 komentari :

Objavi komentar