Enjoy cooking
Browse through over
650,000 tasty recipes.
Home » » CHERRY WITH LOVE

CHERRY WITH LOVE

Written By Zanimljivosti on srijeda, 16. prosinca 2015. | 15:41





SASTOJCI
Kora
4 kom. jaja
4 kašike šećera
4 kašike brašna
2 kašike kakaa
1 kesica praška za pecivo


 
Fil
2 tegle kompota od višanja ili 500g do 800g smrznutih višanja
12 do 14 kašika griza
12 do 14 kašika šećera
250g margarina

Glazura
100g čokolade
100ml slatke pavlake


 
PRIPREMA
Odvojiti belanca od žumanaca .

Belanca sa šećerom umutiti u šam.
Dodati jedno po jedno žumance kratko muteći svako.
Dodati i kašikom umešati brašno , kakao i prašak za pecivo.

Peći u plehu dimenzija 38×25 ili nekom slične veličine, na 180C.

FIL
Ako koristite smrznute višnje, najbolje je da ih 10-ak sati ranije izvadite iz zamrzivača i stavite u đerđef a ispod posudu kako bi se, dok se odmrzavaju, sačuvao njihov sok.

Ako koristite višnje iz kompota (kao ja ovoga puta) učinite to isto kako bi se višnje ocedile (naravno ne mora toliko ranije, potrebno je 15-ak min. da se fino ocede).

Izmerite količinu soka od višanja i dolijte vodu tako da dobijete ukupno 1 1/2l tečnosti (litar i po).
Tečnost sipajte u šerpu u kojoj će se kuvati, odmah u hladno dodajte sav šećer i griz i izmešajte.
Šerpu stavite na vatru i kuvajte lagano mešajući dok se fino ne zgusti.

U vruću masu dodajte margarin (može i malo manje od 250g, po želji) i mešajte da se rastopi.

Izmaknite šerpu sa vatre i tek sada dodajte višnje (time što se ne kuvaju sačuvaju svoj ukus) i lepo sve sjedinite.

Vruć fil izručite odmah preko pečene kore i ostavite da se ohladi.

Glazura
Zagrejte pavlaku i izmaknite pre nego što proključa.

Odmah je prelijte preko izlomljene čokolade, mešajte dok se čokolada ne rastopi (meni ovo nije uspelo, tj.čokolada nikako da se rastopi, pa sam je zajedno sa pavlakom ponovo zagrevala i mešala dok se nisu lepo sjedinile, naravno ne sme da ključa).

Glazuru prelijte preko ohlađenog kolača.

POSLUZIVANJE
Kolač je divnog osvežavajućeg ukusa, gotov je vrlo brzo, bez po muke i ne može da ne “ispadne” dobro. Recept sam dobila za duplo manju količinu ( 2 jaja, 300-500g višanja…) ali ga oduvek pravim ovako. Umesto griza može se staviti neki crveni puding ili gustin, meni je griz omiljen. Količina višanja nije strogo određena, ali je lepše kad ih ima.

Izvor:http://www.coolinarika.com/
SHARE

About Zanimljivosti

0 komentari :

Objavi komentar