Sastojci
pola vekne starog kruha
1-2dl vrele vode
so
po želji kiselo vrhnje ili mileram
1-2 kašike maslaca za prženje
Priprema
1.
Pola vekne jučerašnjeg kruha rukama nakomadati. Preliti sa vrelom vodom tek toliko da se svaki komadić navlaži. Malo posoliti, pa izmiješati.
2.
Kockicu maslaca otopiti na neprijanjajućoj tavi.
3.
Namočen kruh ravnomjerno rasporediti po maslacu, pržiti bez miješanja dok donja strana dobro porumeni.
Sad bi se već kuhinjom trebao širiti neodoljivi miris :)
4.
Prevrnuti, po potrebi dodati još malo maslaca za prženje druge strane.
Ja se pomognem špatulom, pa prevrćem po nekoliko komada odjednom. Pustiti i drugu stranu da se zarumeni.
Kruh izvana bude rumen i hrskav, a unutra kremast i mekan.
5.
Gotovu poparu izručiti na tanjir, odozgo staviti nekoliko kašika milerama ili kiselog vrhnja.
Posluživanje
Po želji posuti sitno sjeckanim bijim lukom.
Odlično ide i uz mladi luk, kefir ili jogurt.
Ja ovu poparu u šali zovem prženice za siromašne, ali ovo je stvarno jedno izuzetno ukusno jelo.
0 komentari :
Objavi komentar