Home
»
»
JESENJSKI RIZOTO S BUNDEVOM
JESENJSKI RIZOTO S BUNDEVOM
Written By Unknown on nedjelja, 8. studenoga 2015. | 09:11
super fini kremasti rizoto!
SASTOJCI
1 salica (150 ml) Arborio riza
1-2 salica bundeva po zelji
1 salica gljive - mijesane ili po izboru
1/2 salice suhe kobasice ili panceta
2 mrkva
1 luk
3 cesnjak
3-4 zlice vrhnje
40g Parmezan sir
2 kocka - pileca ili povrtna
maslinovo ulje
Zacini
4-5 zlica persin
2-3 zlicice mljevena paprika
1 zlicica muskatni orascic
1 zlicica klincic
1 puna zlicica svjeze mljeveni papar
po izboru sol
PRIPREMA
1. Ovo jelo mozete pripremiti sa bilo kojom vrstom bundeve i servirati u obicnom dubljem tanjuru za rizoto, ako radite za goste kupite mini bundevice u koje cete servirati rizoto i oduseviti svoje goste :)
Bundeve isprati sa vodom i obrisati.
2. Ako bundeva nema ravno dno, odnosno ne sjedi kako treba, onda izrezite mali dio, pazite da ne zarezete previse, dovoljno je samo tanki sloj da se dno izravna.
3. Sada odrezite poklopac. Pazite bundeva je jako tvrda, koristite izuzetno ostri noz.
4. Sa zlicom izvaditi sredinu sa sjemenkama.
5. Sa malim ostrim nozem pazljivo izrezati unutrasnjost bundeve i s time stanjite zdjelicu. nakon toga sa velikom zlicom izguliti dno i strane.
Sacuvajte komadice bundeve za rizoto.
6. U veci lonac dodati ulje i poprziti luk, mrkvu narezanu na male komadice, pancetu ili kobasice sitno nasjeckano i meso bundeve. Pirjati oko 7 minuta. Zatim dodati gljive i cesnjak i nastaviti pirjati oko 2-3 minute.
7. Dodati rizu i poprziti sve zajedno na suho oko 1-2 minute, zatim zaliti sa vodom ( oko 500ml), dodati kocku za juhu, posoliti , dodati sve ostale zacine i 1/3 kolicine persina i kuhati na srednjoj temperaturi.
Kad voda na pola ishlapi dodati jos jednu-dve case i nastaviti kuhati. Dodavati jos vode po potrebi. kad je riza skoro kuhana , jos malo al dente, prestati dodavati vodu i ostaviti da se kuhanje dovrsi u ostatku tekucine, da se rizot fino zgusti.
8. Zadnjih 5 minuta kuhanja, dodati vrhnje i pola kolicine naribanog parmezana. Dobro popapriti.
9. Kad je gotovo, maknuti sa stednjaka i umijesati ostatak persina i parmezana.
Ostaviti da odstoji 10 minuta i onda posluzite u zdjelice od bundeve ili obicne zdjelice. :)
Izvor: coolinarika.com
0 komentari :
Objavi komentar