Enjoy cooking
Browse through over
650,000 tasty recipes.
Home » » SLANA TORTA

SLANA TORTA

Written By Unknown on srijeda, 20. svibnja 2015. | 00:57

Slana svečana torta!



Ovakvu tortu je zgodno napraviti kao predjelo u nekim svečenim prilikama, zbog njezinog lijepog izgleda. Pogotovo je praktična jer se može napraviti dan ranije. Gosti će biti oduševljeni a domaćica zadovoljna. Ima prepuno slanih predjela istog naziva ali različitog sastava i načina pripremanja. Pa neka se i ovaj moj recept nađe među njima.
Sastojci

Za crveni biskvit:
425 ml pelata i žlica koncentrata rajčice
6 kom jaja
9 žlica brašna (oštrog)
80 gr maslaca
1 prašak za pecivo
sol, origano
Za zelenu filu:
paketić smrznutih kopriva (ili špinata)
250 ml vrhnja za kuhanje
100 gr naribanog polutvrdog sira
1-2 žlice pšeničnog griza


2 žlice maslaca
sol, češnjak
Ostalo:
300 gr narezane šunke
Priprema

1.
Crveni biskvit: žumanjke i ispasirane pelate staviti u posudu za miksanje, dodati soli, origana, koncentata rajčice i razmekšanog maslaca i miksati dok se sadržaj ne zapjeni. U tu smjesu  sipati brašno pomijašano sa praškom za pecivo i na kraju lagano dodavati ranije napravljen snijeg od bjelanjaka. Sipati u namašćenu ili pek papirom obloženu tepsiju ili kalup za torte (ovisno da li hoćete četvrtastu ili okruglu tortu ... ja sam imala četvrtastu) i staviti peći 25-30 min na 180°C u prethodno zagrijanu pečnicu.
Kad se ohladi prerezati ga na pola.

Zelena fila: smrznute koprive (ili špinat) staviti topiti u posudu na maslac. Postepeno dodavati vrhnje za kuhanje. Kad prokuha, dodati sitno ribani polutvrdi sir, posoliti i začiniti sa češnjakom u prahu (ako se radi sa svježim, jako usitnjen dodati na maslac prije kopriva).
Štapnim mikserom usitniti smjesu i prema tome koliko su bili vlažni kopriva ili špinat dodati 1-2 žlice pšeničnog griza, da se ugusti.


 
2.
Pripremljena crvena kora od biskvita odmah se premaže toplom smjesom. Preko nje stave se listići šunke i odmah drugi red zelene file i na kraju drugi dio biskvita. Lagano se stisne, da ne ostane negdje šupljine i spremi u frižider. Najbolje preko noći da se svi sastojci dobro prožmu i da se torta može lijepo rezati.

3.
Narezati i servirati sa nekom sezonskom salatom ili umakom na bazi majoneze ili jogurta.

Izvor: www.coolinarika.com
SHARE

About Unknown

0 komentari :

Objavi komentar