Enjoy cooking
Browse through over
650,000 tasty recipes.
Home » » Maslačak

Maslačak

Written By Unknown on četvrtak, 14. svibnja 2015. | 03:04


maslacak

Većina prolećnih lekovitih biljka, među kojima su najpoznatije maslačak, kopriva, sremuš i pupoljci breze, pospešuju izbacivanje viška vode i iz organizma eliminišu tokom zime namogimilanih otrova, čiste krv i jačaju krvnu sliku i regulišu krvni pritisak. Narodna medicina za te svrhe preporučuje sveže isceđen sok, tinkturu i čajeve od ovih biljaka.
Breza (Betula alba)
Uspeva na osunčanom ali vlažnom i močvarnom zemljištu, u ravnicama i na planinskim brežuljcima. Reč je o drvetu bele kore, tankih i crvenosmeđih grana i srcolikog lišća nazubljenih ivica. Pupovi lišća sadrže kalcijum, natrijum, etarsko ulje, tanine i supstance koje deluju kao antibiotici.
Koristi se:
pupovi lišća pospešuje mokrenje
dezinfikuju mokraćne kanale
za ispiranje povreda na koži i rana
Čaj
kašičica pupova breze
2,5 dl vode
Osušene pupove prelijte vrelom vodom, poklopite, sačekajte 5 do 10 minuta, procedite i pijte 3 puta dnevno. Možete da koristite i za oblog ili ispiranje rana.
Ulje
40 g pupova breze
3 dl maslinovog ulja
Sveže pupove breze stavite u teglu, prelijte maslinovim uljem, zatvorite i dobro protresite. Ostavite na toplom i uz povremeno protresanje procedite posle 3 do 4 sedmice i sipajte u flašicu tamnog stakla. U slučaju bolova u zglobovima 3 do 4 puta dnevno mažite bolna mesta i redovno pijte čaj od pupova breze.
Maslačak (Taraxacum officinale)
Uspeva na vlažnim livadama, pašnjacima i travnjacima. Reč je o biljki razvijenog korena, na ivicama krupno nazubljenih listova bez stabljike i žutog cveta na dugačkoj i šupljoj stabljici. Sadrži brojne minerale među kojima i najviše kalijuma, gorke heterozide, tanine, inulin…
Koristi se:
da pospeši varenje i izbacivanje viška vode
pročišćava krv, pluća i jetru
pospešuje izbacivanje kamena iz žučne kese
Mešavina
Pomešajtre po 40 g korena maslačka i vodopije i 20 g lista nane pa 3 kašike mešavine poparite sa pola litra vrele vode, poklopite, sačekajte 2 sata, procedite i pijte svaka 2 sata po kašiku u slučaju kamena u žučnoj kesi.
Kopriva (Urtica doica)
Uspeva kao korov po ivicama šuma i na zapuštenim mestima, obalama reka i potoka. Ima četvorougaonu stabljiku, srcoliko šiljate listove nazubljene na ivicama. Iz dlačica na peteljkama i listovima, ako se odlome, izlazi sok koji peče. Sadrži gvožđe, sumpor, kalcijum, mravlju i sirćetnu kiselinu, vitamine A, C i K, tanine, hlorofil, karotin…
Koristi se:
protiv anemije i reume
za čišćenje krvi
Sok
Sitno iseckajte 50 grama lišća koprive, oko 5 minuta kuvajte u litar vode, ostavite preko noći, ujutro procedite i pijte umesto vode u slučaju malokrvnosti. Protiv anemije može da se koristi i sok isceđen iz kilograma listova koje ste prethodno samleli u mašini za meso. Najbolje da se sok pomeša sa medom i uzima 3 do 4 kašike tokom dana.
Medveđi luk (Allium ursinum)
Medveđi luk ili sremuš uspeva u senovitim i vlažnim šumama, uz puteve i potoke. Ima duguljastu belu lukovicu obavijenu prozirnom kožicom, uspravnu stabljiku, sjajne tamnozelene i pri vrhu zašiljene listove na dugim peteljkama. Cvetovi su sitni, beli i zvezdasti a plod je tobolac sa više crnih semenki. Biljka intenzivno miriše na beli luk. Sadrži alicin koji ima deluje kao antibiotik, etarsko ulje, vitamin C i karotin.
Koristi se:
da snizi povišen krvni pritisak i masnoće u krvi
čisti krv i ublažava reumatske tegobe
pospešuje zarastanje rana
Sok
U mikser stavite dve šake listova ili lukovica i decilitar vode, dobro usitnite i procedite. Dobijeni sok pijte dva do tri puta dnevno po kašiku.
Tinktura
Sitno iseckajte 200 g listova, sipajte u flašu i nalijte sa litar domaće rakije. Zatvorite, povremenoj promućkajte i posle sačekajte 3 sedmice procedite i čuvajte u flaši tamnog stakla. Uzimati dva do tri puta dnevno po kašičicu sa malo vode ili čaja.
SHARE

About Unknown

0 komentari :

Objavi komentar