Enjoy cooking
Browse through over
650,000 tasty recipes.
Home » » Kupina - ukusna, ali i zdrava - kako se i za što koristi ovaj ukusni plod

Kupina - ukusna, ali i zdrava - kako se i za što koristi ovaj ukusni plod

Written By Unknown on utorak, 12. svibnja 2015. | 20:29


Kupina - ukusna, ali i zdrava - kako se i za što koristi ovaj ukusni plod
Ova prava pučka biljka slatkog ploda vjesnik je proljeća. U narodu se naziva i crna ili črna jagoda, črna kupina, ježina, kopinje, kupinjača, kupjenak, malina, maljuga, rbida i robidnica.



Ljekoviti dijelovi biljke su mladi listovi i gornji cvjetni vrhovi koji se skupljaju u proljeće, od travnja do kraja svibnja. Listovi kupine moraju se sakupljati bez lisne peteljke. Ako je potrebno sabira­nje korijena, tada se korijen iskopava u veljači, najkasnije u ožujku. Suši se u hladu. 
Plodovi se sakupljaju u vrijeme sazrije­vanja, a pritom treba paziti da nisu crvljivi ili napadnuti drugim nametnicima. Plodovi se konzerviraju ili se stavljaju u rakiju. Listovi, vršci i korijen trebaju se pažljivo sušiti, a čuvati se moraju na vrlo suhom mjestu kako ne bi izgubili aromu. Čaj od listova i mladih izdanaka kupine trebalo bi piti umjesto crnog čaja.
Stolica, želudac...
Listovi su dobro i posve bezazleno sredstvo protiv proljeva. Ali pati li čovjek zbog tvrde sto­lice, treba izbjegavati aromatični čaj od kupinova lišća bez dodavanja drugih ljekovitih biljaka. Preparati od kupine pomažu kod krvavog proljeva, osobito kod dojenčadi, pogotovo ako je to povezano sa sklonošću k tuberkulozi.
Vrlo dobro ljekovito djelovanje ima čaj od kupine kod krvarenja želuca ili upale crijeva, a prije svega kod kroničnog nadražaja slijepog crijeva, ako se uzima duže vrijeme. Isto vrijedi i kod bijelog cvijeta.

Čaj od malina i kupina

Napravit ćete ga tako da pomiješate 10 dijelova listova maline, 2 dijela listova kupine, 5 dijelova listova šumskih jagoda i 1 dio plodova borovice.
Osušeni listovi izrežu se nasitno, a osušeni plodovi smrve i zdrobe, te se za 1 šalicu uzme 1 čajna žlica te mješavine i opari vrućom vodom, ali ne kipućom. Nakon toga se čaj ostavi 5 do 10 minuta stajati, ocijedi se i pije posve nezaslađen ili s malo šećera.
Ako želite da vaš domaći čaj dobije aromu istočnih čajeva, u proljeće sakupite i stavite sušiti 3 dijela lista maline i 1 dio lista kupine. Kad listovi malo uvenu, ali dok još nisu suhi, čvrsto se zgnječe valjkom za tijesto i poprskaju mlakom vodom. Zatim se listovi zaviju u čistu lanenu krpu i prepuste vrenju, odnosno fermentaciji, na toplom mjestu (u blizini štednjaka ili radijatora) tijekom 3 do 4 dana. Listovi će poprimiti poseban miris, koji će nestati ako se listovi nakon toga dobro osuše.
Nakon dobrog sušenja, kad postanu potpuno krhki, listovi se usitne i spreme u dobro zatvorenu sta­klenu posudu, pa će se opet pojaviti »čajna aroma«. Čaj se nikada ne smije spremiti u limenu ili metalnu posudu, a ne smije se upotrijebiti niti tvrda, vapnom bogata voda. Tvrda se voda mora prije toga prokuhati, ohladiti i potom preliti u drugu posudu da bi se mogla koristiti kao voda za čaj. Nužno je čuvati tako pripremljene listove za čaj na potpuno suhom mjestu.


Ljekovito djelovanje:

Nervoza, nesanica
Osušen i sitno narezan korijen kupine, pripremljen kao čaj, djelotvoran je za one koji boluju od vodene bolesti. Plodovi koji se jedu navečer, svježi ili konzervirani, djeluju umirujuće kod nervoznih ljudi koji pate i od nesanice.

Kamenac, zubi...
Dr. Mattioli je još 1570. godine zapisao: »Svi oni koji u sebi ne mogu držati hranu i povraćaju, neka jedu plodove jer su im korisni i neka smrve zeleno lišće kupine i polože ga kao oblog na že­ludac. Korijen kuhan u vinu ili stučen u prah mrvi bubrežni kamenac. Kupinovo lišće ili mladi izdanci, kuhani u vinu, služe topli za ispiranje usta, liječe gnojnu upalu usta i učvršćuju zube.«
Klistir, hemoroidi
U pučkoj medicini koriste se listovi kupine za klistir kod upale debelog crijeva (kolitis) kao i kod krvarenja kojima su uzrok hemoroidi.
Čišćenje krvi 
Za čišćenje krvi treba pomiješati 100 g lista kupine, 100 g lista koprive, 50 g lista bazge i 50 g lista maslačka. Od te se čajne mješavine uzme dobra čajna žlica za 1 šalicu čaja. Piju se 2 do 3 šalice dnevno u gutljajima, podijeljeno na čitav dan.

Za trudnice
Budućim majkama preporučuje se mješavina od po 50 g lista kupine, 100 g lista maline, 50 g biljke stolisnika i 10 g kore cimeta. Od te se čajne mješavine uzme 1 čajna žlica za pripremu 1 šalice čaja, a pije se 1 do 2 šalice dnevno, polagano, u gutljajima.
SHARE

About Unknown

0 komentari :

Objavi komentar