Enjoy cooking
Browse through over
650,000 tasty recipes.
Home » » DOMAĆI NJOKI ZA KOJIMA JE SVIJET POLUDIO, PROVJERITE ZAŠTO

DOMAĆI NJOKI ZA KOJIMA JE SVIJET POLUDIO, PROVJERITE ZAŠTO

Written By Zanimljivosti on srijeda, 13. siječnja 2016. | 14:09





Sastojci
1 kg oguljenih krumpira
oko 0,5 kg brašna (što za tijesto, što za posipanje daske)
2 jaja
2 žlice rastopljenog maslaca
voda i sol za kuhanje krumpira

 
Priprema
1.
Oguljene krumpire razrežite na komade i kuhajte u posoljenoj vodi.
2.
Kuhani krumpir ocijedite i pasirajte ili dobro izmiksajte kao za pire (ja za takve stvari koristim blender). Umiješajte jaja i maslac. Većinom se kod izrade njoka koristi ulje, no upravo je maslac ono što njoke moje none čini tako posebnima.
3.
Dodajte polovicu količine brašna i brzo zamijesite tijesto. Imajte na umu da se krumpirovo tijesto prilično lijepi za podlogu, pa ju treba stalno posipavati brašnom. No što dulje mijesite, tijesto će upiti više brašna, a njoki bi mogli biti žilavi, što opet nije dobro. Stoga, čim od zamiješenog tijesta možete oblikovati kuglu, prestanite mijesiti.
4

 
Kuglu razdijelite na manje dijelove od kojih na pobrašnjenoj dasci izvaljajte dugačke valjke debljine palca. Te valjke zatim nožem izrežite na komadiće.
5.
Svaki komadić lagano pobrašnjenim dlanovima oblikujte u kuglicu , pa kuglicu palcem prevucite preko viljuške ili rebraste daščice – na taj će način njoki biti mekši i bolje će upijati umak. Gotove njoke slažite na brašnom posutu površinu da se ne zalijepe.
6.
Zakuhajte veću zdjelu vode u koju ubacite malo soli i žlicu-dvije ulja. Kad voda zakipi, spuštajte unutra njoke (u nekoliko rundi da se ne bi raskuhali i sljepili!) i kuhajte dok se ne dignu na površinu. Odmah ih vadite iz vode šupljom žlicom da se voda iscijedi i stavljajte u namašćenu zdjelu. Držite na toplom do posluživanja.
SHARE

About Zanimljivosti

0 komentari :

Objavi komentar