Home
»
»
PRHKE ŠTRUDLICE SA ORASIMA
PRHKE ŠTRUDLICE SA ORASIMA
Written By Kulinarske Delicije on subota, 24. prosinca 2016. | 01:29
Sastojci
Tijesto:
300 g glatkog brašna
200 g maslaca
80 g kristal šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
1 žlica (25 g) kiselog vrhnja 20%mm
Nadjev:
250 g mljevenih oraha (badema, lješnjaka, maka...)
50 g šećera
1 vanilin šećer
1 žlica (25 g) marmelade od marelice
120 ml vrelog mlijeka
1 žlica ruma
1/2 naribana limunova korica
šećer u prahu za posipanje
Priprema
1.
Tijesto:
Sve sastojke, osim kiselog vrhnja, izmrviti prstima. Na kraju dodati kiselo vrhnje i umijesiti tijesto. Umjesto kiselog vrhnja, može se staviti malo mlijeka samo da poveže tijesto.
Tijesto podijeliti na dva dijela. Svaki oblikovati u kvadratnu ploču, umotati u prozirnu foliju i spremiti u hladnjak na najmanje 30 minuta.
2.
Ohlađeno tijesto pobrašniti sa svih strana, pa između dva pek papira razvaljati u pravokutnik 22x34 cm.
Najlakši način valjanja je opisan u receptu za prhke štrudlice sa nutellom.
Dobiveno pravokutno tijesto prerezati na dva dijela po stranici 22 cm. Dobiju sa dva pravokutnika 11x34 cm.
Duž dužih strana tijesta, 1 cm od kraja, staviti po 1/4 nadjeva u obliku dugog tankog valjka. Nadjev stanjiti među dlanovima, a ako se lijepi, dlanove malo nauljiti.
3.
Pomoću papira zarolati tijesto sa nadjevom prema sredini gdje je prerezano. Dobivenu roladu prebaciti na lim obložen pek papirom tako da je spoj s donje strane rolade. Potom zarolati drugu polovinu tijesta i prebaciti na lim.
Razvaljati, nadjenuti i oblikovati i preostalo tijesto i prebaciti na lim.
Za četvrtasti oblik štrudlica, preko rolada staviti pek papir i lagano prijeći valjkom kako bi se stanjile.
Prije pečenja, lim sa roladama spremiti u hladnjak na pola sata. Ohlađeno tijesto pri pečenju će zadržati oblik i neće pucati. Zatim zarezati rolade na svakih 2,5 cm širine i tako označiti štrudlice. Tijesto ne rezati do kraja, već do donjeg sloja tijesta; štrudlice ostaju povezane donjim slojem tijesta i ne mogu se razdvojiti.
Peći na 180"C oko 25 minuta, odozgo štrudlice trebaju biti blijede, samo rubovi da počnu žutjeti.
Pečene štrudlice prohladiti 1-2 minute i još vruće oštrim nožem rezati po zarezima do kraja.
Posuti šećerom u prahu, a kad se ohlade, spremiti u limenu kutiju.
4
Nadjev:
Pomiješati mljevene orahe, šećer i vanilin šećer, preliti vrelim mlijekom i na vatri miješati samo dok se sve ne sjedini.
Maknuti sa vatre pa dodati marmeladu od marelice, naribanu limunovu koricu i rum. Ohladiti pa spremiti u hladnjak da se dobro stegne.
Nadjev podijeliti na 4 jednaka dijela.
Izvor: coolinarka
0 komentari :
Objavi komentar