Enjoy cooking
Browse through over
650,000 tasty recipes.
Home » » OVA PITA NAŠE ČITATELJKE IZ MAKEDONIJE JE SVE ODUŠEVILA PA DIJELIM SA VAMA RECEPT

OVA PITA NAŠE ČITATELJKE IZ MAKEDONIJE JE SVE ODUŠEVILA PA DIJELIM SA VAMA RECEPT

Written By Kulinarske Delicije on subota, 10. prosinca 2016. | 13:11



Sastojci
oko 1 kg brasno
400ml tople vode
1 kocka svezeg kvasca
3kasicice soli


  2kasicice secera
80ml ulja
2 belanca
1 jaje
150ml ulja za sipanje u tavi
300gr sira
2 zumanca+1kasika mleka za premazivanje
susam za posipanje
80-100gr margarina koji se stavlja na pogacu pre pecenja

Priprema
1.
Kvasac rastvorite u 200ml tople vode u kojoj ste dodali 2 kasicice secera. U posudi za mesenje sipajte rastvoreni kvasac, dodajte so, ulje, 2 belanca i 1 celo jaje i jos 200ml tople vode, promesajte i dodavajte brasno uz mesanje dok se moze mesati. Zatim dodajte jos brasna i domesite testo rukama. Testo treba biti mekano. Ostavite ga oko 30min. da nadoge.
2.
Nadoslo testo prebacimo na radni sto, / ne mesimo/i zarolamo rukama da dobijemo veliki valjak. Ovaj valjak podelimo na 8 delova. kao na slici.
3.
Stavimo u stranu delove testa / ne mesimo/. Uzmemo prvi deo i zarolamo ga rukama da dobijemo dugacku vrpcu od testa oko 1 prst debelu.
4.
U tepsiju za pecenje sipamo 150ml ulja. Od jednog kraja vrpce od testa napravimo jenu rupu u sredini tepsije, kao na slici
5.
Okolo stavimo izmrvljeni sir, kao na slici.
6.
Vrpcu od testa uvijemo oko sira u krug.
7.
Oko kruga opet stavimo izmrvljeni sir.
8.
od drugog dela testa zarolamo drugu vrpcu i nju uvijemo oko izmrvljenog sira, skupivsi ga, u krug. Oko kruga opet stavimo izmrvljeni sir a oko njega uvijemo narednu vrpcu od testa, kao na slici.



9.
Ovo ponavljamo dok ne potrosimo celo testo i vrtena pita bude gotova.
Za ovu kolicinu testa koristite povecu tavu, br. 40-42,
10.
Gotovu pitu ostavimo da malo nadoge pa je premazemo umucenim zumancima sa malo mleka /1 kasika/. Pitu odozgo pospemo susamom.
11.
Na ovako pripremljenu pitu rasporedimo po malo margarina odozgo /oko 100gr./
vrten-dupen-makedonska-tradicionalna-pita-9dab6a352c0ee395a10f204889ce052c_view_l
12.
Pitu pecemo na 200stepeni oko 40min. dok ne zarumeni.
vrten-dupen-makedonska-tradicionalna-pita-b9866929a58ecc2a3a6476cbb1e81b68_view_l
13.
Presek pite meke kao dusa!
Posluživanje
Ako napravite ovu pitu iznenadicete se koliko je divna, meka, preukusna. Posluzite je pavlakom, jogurtom, ajvarom… ili nekom namazom koji volite. Prijatno:)

Izvor: coolinarka
SHARE

About Kulinarske Delicije

0 komentari :

Objavi komentar