Ljudi bacaju tone hrane svake godine, a većina njih provjeri rok upotrebe na proizvodima da vidi da li su i dalje sigurnI za konzumirati.
Međutim, po svemu sudeći, ovi datumi nisu uvijek onakvi kako izgledaju.
Datumi ne ukazuju na sigurnost hrane, jer su više kao predviđanja o vremenu na koje će se čuvati u skladištu.
Ostale varijacije kao što su “najbolje do” obično ukazuju na predviđanje proizvođača o vremenu kada je namirnica završila svoju optimalnu svježinu, a ne njeno kvarenje.
Stoga, ovi datumi mogu biti prilično zbunjujući.
Mlijeko
U većini slučajeva, traje nedelju dana, ali savjetujemo vam ga pomirišete prije nego popijete.
Čokolada
U kutiji čokolada može ostati 6-9 mjeseci na sobnoj temperaturi, i do 18 mjeseci, ako zamrznuta.
Kikiriki puter
Maslac od kikirikija može ostati i do 4 mjeseca u ostavi nakon što je otvoren.
Jogurt
Komercijalno upakovan jogurt može ostati nepokvaren sedmicu ili dvije, a 1-2 mjeseca ako zamrznut.
Izvor: http://www.pozivitno.info
0 komentari :
Objavi komentar