Enjoy cooking
Browse through over
650,000 tasty recipes.
Home » » Naučite kako da ga napravite: Sirup od koprive idealan lijek za čišćenje krvi

Naučite kako da ga napravite: Sirup od koprive idealan lijek za čišćenje krvi

Written By Kulinarske Delicije on subota, 24. prosinca 2016. | 12:00



Ovaj sok je dobar i protiv reume i artritisa, a kako koprive imaju mnogo željeza koriste ga i u borbi protiv anemije.

Čak ga piju oni koji imaju astmu i probleme sa kožom. Takođe, vjeruje se da sprječava respiratorne i urinarne probleme, ali i gubitak kose.

Ne morate ga uvijek razblaživati sa vodom, možete ga samo posuti preko svojih američkih palačinki.

Donosimo vam dva recepta – jedan sasvim jednostavan, a drugi u kombinaciji sa limunom i medom.

Najjednostavniji sirup od kopriva

Potrebno vam je:

- 1 kg listova mlade koprive,
- 2,5 litre vode i
- šećer (500 gr na svakih 500 ml tečnosti).

Operite i ocijedite listove koprive, pa ih potopite u vodu i krčkajte na srednjoj temperaturi oko sat vremena, dodajući vodu koja ukuha. Procijedite, pa dodajte šećer i miješajte dok se ne istopi u potpunosti. Dobijeni sirup sipate u staklene flaše i dobro zatvorite. (Listovima koprive možete dodati i listove ribizle u odnosu 1:1).

sirup-koprivaa

Koprive, med i limun

Pripremite:
oko 400 gr svježih mladih listova koprive,
- sok od 6 većih limunova,
- 800 gr šećera,
- 5 punih kašika livadskog meda i
- 1 litar filtrirane vode.

Postoji jedan trik, ukoliko vam se ne sviđa ideja sa ovako mnogo šećera. Možete ga zamijeniti medom, ali samo dio, recimo 300 gr – zamijenite sa 1 kg meda, ali ga ne kuhate i dodajete rashlađenom sirupu. Ovako dobijen sok ima kraći rok trajanja.

Koprive operite i isjeckajte. Ulijte vodu u šerpu i stavite šećer (recimo pola smeđeg, pola bijelog). Sve stavite na šporet da kuha povremeno mješajući (kada prokuha ostavite da krčka 5 minuta). Ukoliko se pojavi pjena na površini uklonite je kašikom.

Koprive stavite u keramičku posudu i prelijte šećernim sirupom. Poklopite tanjirem i pritisnite težom čašom ili teglicom. Ostavite tako 10 minuta. Sada dodajete limunov sok i med. Rukama cijedite sok i odvajate koprive. Kada dobijete sirup, procijedite ga kroz cjediljku ako je potrebno i posao je završen. Sirup sipate u sterilizovane boce, zatvorite i ostavite na rashladnom i tamnom mjestu.

Sok pravite tako što pomješate ¼ čaše sirupa sa ¾ vode. Sirup može trajati 6 mjeseci.

Izvor: bh-index

SHARE

About Kulinarske Delicije

0 komentari :

Objavi komentar