Enjoy cooking
Browse through over
650,000 tasty recipes.
Home » » MAMINA PATIŠPANIJA...KOLAČ MOG DJETINSTVA

MAMINA PATIŠPANIJA...KOLAČ MOG DJETINSTVA

Written By Kulinarske Delicije on subota, 17. prosinca 2016. | 21:32



Često nam je mama pravila patišpanju, nekad prelivenu agdom, nekada suhu – i uvijek bi nestala brže nego što se pojavila.

Sastojci
– 5 jaja
– 5 kašika šećera
– 5 kašika brašna


  – 1 kesica praška za pecivo
ZA AGDU:
– 300 g šećera
– 200 ml vode
– 2 kriške limuna

Priprema
Od pet jaja odvojiti žumance i bjelance. Bjelance umutiti u čvrst snijeg, a žumancima dodati šećer i dobro umutiti.
Spojiti žumance i bjelance i izmiješati.
U drugoj posudi promiješati brašno i prašak za pecivo. Muteći mikserom, postepeno dodavati brašno jajima.
Smjesu izliti u nauljenu tepsiju veličine 20 x 35 cm.


  Peći na 180 stepeni dok patišpanja ne porumeni, oko 15 minuta.
Kada je pečena, ostaviti da se malo ohladi i pripremiti agdu. U šerpi promiješati vodu i šećer, staviti da se kuha.
Kada prokuha, urezati dvije kriške limuna i kuhati 10 minuta na laganoj temperaturi.
Vrelu agdu polako i ravnomjerno sipati preko hladne patišpanje.
Ostaviti oko 45 minuta da patišpanja lijepo upije agdu, pa rezati na kocke i posluživati.

Izvor: coolinarka.com

SHARE

About Kulinarske Delicije

0 komentari :

Objavi komentar