Enjoy cooking
Browse through over
650,000 tasty recipes.
Home » » KRTICA TORTA

KRTICA TORTA

Written By Kulinarske Delicije on subota, 24. prosinca 2016. | 01:39



Sastojci
Tijesto:

175 g maslaca (sobne temperature)
150 g šećera u prahu
1 vrećica vanilin šećera
3 jaja
na vrh noža soli
3 žlice ruma za kolače
3 žlice mlijeka
200 g glatkog brašna
2 žličice praška za pecivo
25 g kakaa u prahu
3 žlice marmelade od marelica


Krema:

5 velikih banana
500 g slatkog vrhnja za šlag (bez šećera)
2 vrećice učvršćivača za šlag
3 žlice šećera u prahu
1 vrećica vanilin šećera
100 g čokolade za kuhanje
sok od 1 limuna


Ukrašavanje:

po vlastitom izboru



Priprema
Za tijesto: Pećnicu zagrijati na 180 °C. Dno kalupa za tortu (24 cm) prekriti papirom za pečenje i papir namazati maslacem. Maslac, 100 g šećera u prahu i vanilin šećer kremasto izraditi (oko 3 – 4 minute). Žumanjke odvojiti od bjelanjaka. Žumanjke jedan po jedan dodavati mješavini od maslaca, neprestano miješajući. Rum i mlijeko dodati mješavini i izmiješati. Brašno, kakao i prašak za pecivo izmiješati i prosijati. Bjelanjke s malo soli čvrsto izraditi. Na kraju bjelanjcima dodati preostalih 50 g šećera u prahu, neprestano miješajući.

Mješavinu brašna i čvrsti snijeg od bjelanjaka naizmjenično dodavati mješavini maslaca i žumanjaka te lagano metlicom za snijeg umiješati. Mikserom NE! Tijesto istresti u kalup, izravnati i staviti peći oko 40 minuta. Pečeni biskvit ostaviti da se hladi. Hladan biskvit odvojiti od papira i nožem zarezati rub širine oko 1,5 – 2 cm. Malom žličicom izdubiti biskvit (kao na slici). Odvojeni biskvit fino izmrviti. Dno biskvita namazati marmeladom.

Krema: Čokoladu sitno narezati. Slatko vrhnje zajedno s vanilin šećerom, šećerom u prahu i učvrščivaćem za šlag čvrsto izraditi. 1 bananu narezati na male komadiće. Narezanu čokoladu i komadiće banane umiješati (metlicom za snijeg) u čvrsto izrađeno vrhnje. Banane oguliti, prerezati na dva dijela i svaki dio po dužini prerezati te preliti sokom od limuna. Banane, jednu do druge posložiti na biskvit. Zatim premazati kremom u obliku kupole. Rub biskvita tanko premazati kremom, tek toliko da se mrvice biskvita mogu zalijepiti.

Tortu izvana obložiti mrvicama biskvita i rukama lagano ispritiskati. Tortu staviti u hladnjak da se dobro ohladi. Najmanje 4 sata.

izvor: http://ljiljananieder.com/
SHARE

About Kulinarske Delicije

0 komentari :

Objavi komentar