Home
»
»
DOBRO PAZITE ŠTA JEDETE KOJE OD OVA TRI ŽUMANCETA VAM IZGLEDA NORMALNO? NIJE SVEJEDNO…
DOBRO PAZITE ŠTA JEDETE KOJE OD OVA TRI ŽUMANCETA VAM IZGLEDA NORMALNO? NIJE SVEJEDNO…
Written By Kulinarske Delicije on subota, 17. prosinca 2016. | 11:50
Boja žumanceta mnogo otkriva o kokoši i njenom zdravstvenom stanju. A za većinu jaja na našem stolu, dijagnoza baš i nije idealna.
Većina nesilica čitav život ne vidi sunca, zatvorene su 24 sata na dan u kavezu. Niti “domaća proizvodnja” ne garantira da je kokica slobodno zobala zrnevlje po dvorištu. Želite li biti sigurni, pogledajte žumanjak.
Većina jaja kupljenih u prodavnici izgleda poput žumanjka u sredini – tanki, svijetložuti žumance otkriva ne baš zdravu ishranu kokoši, piše distractify.com.dim
Iako izgleda neobično, gusti tamnonarančasti žumance je itekako poželjan.
“Kokoši iz slobodnog uzgoja imaju priliku jesti hranu s pigmentom, a taj pigment prenose na žumanjak”, objašnjava dr. Hilary Shallo Thesmar, direktorica Zavoda za sigurnost i hranjivost jaja.
Omjer makronutrijenata ( masti i bjelančevina) istu u svim jajima bez obzira na boju, tamniji žumanjak često je znak ksantofila i omega 3 masnih kiselina. Ksantofili, blagotvorni za cirkulaciju, kokoš pojede s lisnatim povrćem poput špinata i kelja, a omega 3 masne kiseline s lanom.
U konačnici, jedući jaja iz slobodnog uzgoja čovjek dobiva više vitamina A,D i E i to u obliku u kojem ga najlakše iskoristi.
Osim toga, zdravo jaje bogatije je i beta-karotenom i omega 3 masnim kiselinama.
Izvor: Prirodna medicina
0 komentari :
Objavi komentar