Enjoy cooking
Browse through over
650,000 tasty recipes.
Home » » BOŽIĆNI KEKSIĆI...NEŠTO SASVIM NOVO ŠTO ĆE OBRADOVATI VAŠE MALIŠANE

BOŽIĆNI KEKSIĆI...NEŠTO SASVIM NOVO ŠTO ĆE OBRADOVATI VAŠE MALIŠANE

Written By Kulinarske Delicije on subota, 17. prosinca 2016. | 12:46



Sastojci:
1 šalica šećera
1 šalica omekšalog maslaca
pola čaše mlijeka
pola vanilin šećera



1 žličica ekstrakta od vanilije
1 jaje
8 do 9 šalica brašna
pola praška za pecivo
prstohvat soli
jestiva crvena boja u gelu ili prahu



Priprema:
U posudu stavite šećer, maslac koji je odstajao na sobnoj temperaturi, mlijeko, vanilin šećer, ekstrakt od vanilije i jaje pa umiješajte sve zajedno.
Umiješajte i sol, prašak za pecivo i brašno pa zamijesite tijesto.
Tijesto podijelite na dva djela.
U jednu polovicu tijesta dodajte crvenu jestivu boju i promijesite tijesto da se boja lijepo rasporedi.
Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na minimalno 2 sata a ako možete onda na 4 sata.
Zagrijte pećnicu na 190°C.
Pripremite kalup: postavite papir za pečenje ili ga lagano namastite.



Nakon što je tijesto odstajalo, izvadite ga iz hladnjaka i odstranite foliju.
Oblikujte candy cane keksiće:
uzmite dio običnog i dio obojanog tijesta - probajte da budu otprilike podjednake količine
svaki dio tijesta prstima valjajte naprijed nazad, na lagano pobrašnjenoj podlozi (ne smije biti previše brašna jer tijesto nećete moći valjati) sve dok ih ne razvaljate u oblik kao na slici (oblik debljeg konopa)
stavite crveni komad tijesta pokraj bijelog komada tijesta
lagano ih pritisnite zajedno i počnite okretati na jednu stranu da dobijete oblik kao na slici (spiralni oblik)
gotove kekse stavljajte u kalup i svakom keksu zaokrenite vrh prema dolje da dobijete oblik ručice
ponavljajte postupak dok ne potrošite svo tijesto
Kad napunite kalup, stavite ga u zagrijanu pećnicu.
Pecite kekse nekih 9 ili 10 minuta odnosno dok ne poprime lagano smeđu boju ili dok ne primijetiti da su pri dnu počeli dobivati boju. Pazite da ih ne prepečete da ne budu suhi.
Gotove kekse izvadite iz kalupa i ostavite ih da se hlade.

Izvor: coolinarka
SHARE

About Kulinarske Delicije

0 komentari :

Objavi komentar