Enjoy cooking
Browse through over
650,000 tasty recipes.
Home » » STARINSKI KEKSICI SA SMOKVAMA I BADEMIMA! MEKANI KEKSICI, HRSKAVI BADEMI, UKUSNE SMOKVE I KREMASTO PUNJENJE, TO SU ODLIKE OVE MALE POSLASTICE!

STARINSKI KEKSICI SA SMOKVAMA I BADEMIMA! MEKANI KEKSICI, HRSKAVI BADEMI, UKUSNE SMOKVE I KREMASTO PUNJENJE, TO SU ODLIKE OVE MALE POSLASTICE!

Written By Zanimljivosti on petak, 8. siječnja 2016. | 02:58





Sastojci
Tijesto
350gr glatkog brasna
120gr secera u prahu
90gr krupnije sjeckanih prepecenih badema
90gr sjeckanih smokava
1 jaje

 
1 kasicica praska za pecivo
170gr maslaca
1 kasicica arome vanilije
Fil
160gr dzema od smokava
60gr sjeckanih smokava
1 kasika ruma
sok od jedne narandze
80gr maslaca

Priprema
Pjenasto izmutiti maslac i secer u prahu, dodati jedno jaje, kasicicu arome vanilije i dobro izmijesati. Odvojeno pomijesati brasno, prasak za pecivo, sjeckane bademe i sjeckane smokve. Suhe sastojke dodati u smjesu sa maslacom i zamijesiti tijesto. Tijesto umotati u foliju i staviti u frizider na bar jedan sat.

 
Nakon sto se tijesto odmorilo, zagrijati rernu na 180 stepeni. Od tijesta otkidati manje komade (oko 8grama), formirati kuglice i redati ih u pleh oblozen papirom za pecenje. Svaku kuglicu lagano pritisnuti, da bi se kasnije keksici lakse spajali. Keksice peci 10 minuta.
Dok se keksici hlade napraviti fil. Pjenasto umutiti 80gr maslaca (po zelji dodati pola kasike secera u prahu). U drugu posudu staviti 160gr dzema od smokava, 60gr sjeckanih smokava, sok od jedne narandze i kasiku ruma. Na laganoj vatri kuhati 5 minuta da smokve omeksaju. Malo prohladiti i usitniti stapnim mikserom. Kada se potpuno ohladi smjesu dodati umucenom maslacu. Sve dobro promijesati  da se sastojci sjedine.

Na polovinu keksica staviti po punu najmanju kasicicu fila te ih poklopiti drugom polovinom keksica. Od ove kolicine ispadne 50 nafilovanih keksica.
Posluživanje
Keksice drzati na hladnom u zatvorenoj posudi (kutiji) Zbog maslaca u filu trajnost im je oko 10 dana.

http://www.coolinarika.com/
SHARE

About Zanimljivosti

0 komentari :

Objavi komentar