
Kremšnita je, nema sumnje jedan od simbola grada Samobora
SASTOJCI
1. SMJESA
10 kom žumanjaka
30 dag brašna oštrog
30 dag šećera
3 kom vanilin šećera
2 dl mlijeka
2. SMJESA
12 dl mlijeka
12 dl vode
3 kom vanilin šećera
3. SMJESA
10 kom bjelanjaka
20 dag šećera u prahu
1 omot lisnato tijesto smrznuto 500g
PRIPREMA
1. Lisnato tijesto odmrznuti , rastanjiti u veličini tepsije (28×37 cm),kore peći na preokrenutoj tepsiji u koji ćete uliti kremu.
2. Za kremu 1. smjesu dobro izmutiti mikserom. 2.smjesu zakuhati, pa kad
zavrije, maknuti sa vatre, uliti 1. smjesu, vratiti na vatru i stalno mješajući kuhati dok se ne zgusne kao puding, oko 15 min. Paziti da ne zagori.
3. Na kraju istući snijeg od bjelanjakai šećera u prahu (prvo dobro istući same bjelanjke) a onda malo po malo dodavati šećer u prahu i dalje miksati.
4. U smjesu od bjelanjaka polako ulijevati žutu smjesu uz stalno_ mješanje kuhačom samo u jednom smjeru ( uvijek od vanjskog ruba zdjele prema sebi, nikako ne mješati u krug)_, da se dobije jednolićna smjesa .
5. Na dno tepsije staviti jednu koru preliti vrućom kremom i posložizi na vrh drugu koru koju prethodno treba izrezati nožem za rezanje kruha na 15 jednakih djelova.
6. Kad se kremšnite malo ohlade posipati koru obilno šećerom u prahu.
7. VAŽNO: Za pripremi ovog kolača trebaju dvije osobe jer se žuta krema i bjelanjci trebaju pripremati istovremeno da bude sve gotovo u isto vrijeme i jedna treba vruču žutu smjesu ulijevati dok druga mješa bjelanjke a i dosta je velika količina .
8. Ove kremšnite treba narezati vruće ,mokrim nožem.
Posluživanje
Samoborske kremšnite jedu de tople i najbolje je pojesti ih isti dan jer se
do drugog dana bez obzira što se spreme u hladnjak malo slegnu iako ne gube ništa na okusu.
Dobar tek!
Izvor: coolinarika.com
0 komentari :
Objavi komentar