Enjoy cooking
Browse through over
650,000 tasty recipes.
Home » » JALAN SARMICE OD VINOVE LOZE

JALAN SARMICE OD VINOVE LOZE

Written By Zanimljivosti on utorak, 1. prosinca 2015. | 02:03





Sarma, dolma i japrak su jela koja potječu iz Osmanskog carstva, a i dan danas su se zadržala kao popularna i na našoj trpezi. Sastojci: 40 listova vinove loze šolja riže veza peršuna veza mladog luka pola šolje svježe nane tri kašike ulja so biber Priprema: Listove loze prokuhati u vrućoj vodi. Na ulju propržiti rižu, u nju dodati luk i pržiti dok ne omekša. Dodati nasjeckani peršun i nanu, te preliti šoljom vode. Nakon što provri, isključiti, ostaviti na vrućem kolu da riža upije vodu. Posoliti i pobiberiti po želji. Nadjev i listove ohladiti, a potom ih filovati. Za filovanje je važno ne stavljati veliku količinu nadjeva u listove, te čvrsto zamotati da sarmice ne bi pucale i razmotavale se. Sarmice staviti u šerpu, poklopiti ih tanjirom i staviti na njega nešto teško (poput čaše vode), kako se ne bi razmotavale. Pustiti da provri i odmah smanjiti na blagu vatru. Kuhati maksimalno 45 minuta. Sarmice od vinove loze možete servirati uz krišku limuna, svježu mentu i pavlaku. Prijatno!


SHARE

About Zanimljivosti

0 komentari :

Objavi komentar