Enjoy cooking
Browse through over
650,000 tasty recipes.
Home » » LEDENI BRIJEG

LEDENI BRIJEG

Written By Unknown on utorak, 19. svibnja 2015. | 18:22






Jednostavan i brzinski kolač...ima par recepata za njega, ali ja radim malo drugačije, pa evo još jedna verzija!
Sastojci

 300 gr Plazma keksa (mogu i piškote)
 400 ml punomasnog mlijeka
 300 ml slatkog vrhnja
 1 kom burbon vanilin šećera
 2 kom (80gr) Pudinga sa okusom banane (ja koristim dr Oetker)
 4 kašike gustina
 3 kom žumanca



 7 kašika šećera
 200 gr maslaca/margarina
 1 banana (srednje veličine i ne prezrela!)
 oko 2dl mlijeka za natapanje keksa + 1 kašika arome vanilije i 1 kesica vanilije
 200 ml šlaga za ukrašavanje
Priprema

1
KREMA:


  Pomješati mlijeko i slatko vrhnje, odvojiti 1 dl, a ostalo staviti na šporet i zagrijavati i dodati burbon vanilin šećer. Prosijati puding i gustin, dodati 3 žumanca i 7 kašika šećera, u to dodati 1 dl mješavine mlijeka i vrhnja, umješati da nema grudvica i skuhati u zagrijanom mlijeku i vrhnju gustu kremu. Prekriti površinu kreme prozirnom folijom i ostaviti da se hladi. Kad je krema ohlađena, umutiti maslac sa bananom koju sitno isjeckate i preliti sa malo limunovog soka da ne tamni. U tako umućen maslac dodavati ohlađenu kremu i mutiti najvećom brzinom i malo duže da se sve fino sjedini.
Plazmu ili piškote natapati u mlakom mlijeku sa vanilijom i redati prvo 4x4 keksa pa krema, onda 3x4 + krema, 2x4 keksa + krema i 1x4 + krema i sve fino obraditi kremom.
Ukrasiti po želji sa 200 ml umućenog šlaga ili šlag kremom.
Posluživanje

Ostaviti nekoliko sati ili najbolje preko noći u frižideru da keks malo omekša da se može fino rezati.
Izvor:  www.coolinarika.com
SHARE

About Unknown

0 komentari :

Objavi komentar